Για τους περισσότερους Έλληνες, η Αθήνα είναι το κέντρο του κόσμου, άντε και η συμπρωτεύουσα για να μη γκρινιάζει..Λένε λοιπόν, ότι εκεί γίνονται όλα, εκεί θα συμβούν όλα… Έξω από κει, ανύπαρκτα και άνευ σημασίας τα συμβαίνοντα. Αν θέλεις να είσαι στο "φως" μην απομακρύνεσαι από το κέντρο παλικάρι μου και θα’ρθει κάποτε και η δική σου ευκαιρία. Τι μεγάλη αυταπάτη! Πάνω σ’αυτό το υποταγμένο όραμα βουλιάζει η πλειοψηφία των παροικούντων στη μητρόπολη, πλημμυρισμένοι στη μοναξιά, σκιάζοντας τα χλωμά τους πρόσωπα με το καπέλο του ανεκπλήρωτου…

Εεε… πατριώτες! Υπάρχει και ένας άλλος κόσμος πιο πέρα, που μερικές φορές, αισθάνεται, όσο πιο μακριά τόσο πιο καλά, όσο πιο ψηλά εκεί στα άγονα ορεινά, τόσο πιο χαρούμενα, καθαρά και οξυγονούχα!Τούτος δω ο κόσμος, έχει μια θέληση, μια πεθυμιά, μια φωνή που εμείς οι μυημένοι την είπαμε "Φωνή Βουνώντων" και μερικές φορές, άμα χρειαστεί να τρυπήσει την απαξία και αδιαφορία του συστήματος, γίνεται κραυγή ασίγαστη και διαπεραστική, μα μετρημένη και αγαπησιάρικη, γιατί την συντροφεύουν αδιάκοπα μαγικές εικόνες, από παρθένα δάση, αγέρωχες και επιβλητικές βουνοκορφές, αλλά και καλοκουρδισμένες μελωδίες απ΄τα ρυάκια, τα ρέματα, τα ποτάμια, πολλά ποτάμια, που λαμπυρίζουν στις αμόλυντες ηλιαχτίδες του ζωοφόρου ήλιου!

Είμαστε εδώ λοιπόν… μια παρέα, που σιγά σιγά μεγαλώνει με τα χρόνια, που κλέβει χρόνο απ’την ξεκούρασή της και τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, προσπαθώντας να ξανακάνει τις γιορτές και τις σχόλες ημέρες χαράς, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας αλλά και συγκίνησης, ανοίγοντας τα μυρωδάτα μπαούλα της παράδοσης, να ευωδιάσει το μέλλον!



Νοέμβρης 2009

13 Ιουλίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2010

Φίλοι «βουνώντες»,



Είναι μεγάλη χαρά, μετά από σκληρή προετοιμασία, να σας ενημερώσω ότι το Σάββατο 17 Ιουλίου, στο Συρράκο, θα πραγματοποιηθεί μία σημαντική για τα Τζουμέρκα εκδήλωση. Η ημερίδα με τίτλο: «Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Τζουμέρκων».


Η αγάπη για τα βουνά και τα μέρη που μεγαλώσαμε ήρθε να μπολιάσει την επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα και να αρχίσει σταδιακά, με συστηματικό τρόπο να οδηγεί σε αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν τα Τζουμέρκα, σε μία δύσκολη εποχή.


Πώς όμως φτάσαμε στη διοργάνωση της ημερίδας;


Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει στη χώρα μας ως προς την επιστημονική προσέγγιση των ορεινών περιοχών, δημιούργησε το 2008 το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών». Το μεταπτυχιακό λειτουργεί στο Μέτσοβο, μακριά από την Αθήνα και μέσα στην πραγματικότητα της ορεινής Ελλάδας. Με την εκπαιδευτική διαδικασία κοντά στα πραγματικά προβλήματα, με έντονα βιωματικό χαρακτήρα και με μία προσέγγιση ολιστική και όχι μονοδιάστατη το μεταπτυχιακό αποτελεί ένα καινοτόμο βήμα για τη συστηματική μελέτη των ορεινών περιοχών και την εκπαίδευση ανθρώπων που θα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες.


Τη χρονιά 2009-2010, αποφασίσαμε το μεταπτυχιακό «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» να εστιάσει στην περιοχή των Τζουμέρκων. Έτσι, με ταξίδια στην περιοχή, συζητήσεις με τους ανθρώπους της και επιτόπια έρευνα γεννήθηκαν 21 εργασίες φοιτητών και συνεργατών του ΕΜΠ. Οι εργασίες αγγίζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνίας και του περιβάλλοντος των Τζουμέρκων. Βιοποικιλότητα, κλιματική αλλαγή, εναλλακτικός τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δημογραφική ανάλυση, αναπτυξιακές προοπτικές είναι λίγες μόνο από τις θεματικές περιοχές που αγγίζουν οι εργασίες που θα παρουσιαστούν στις 17 Ιουλίου στο Συρράκο. Εργασίες που δε στέκονται απλώς στην περιγραφή καταστάσεων και την επισήμανση προβλημάτων, αλλά προτείνουν λύσεις και δίνουν νέες αναπτυξιακές διεξόδους για τα Τζουμέρκα.


Σας καλώ, να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να παρευρεθείτε στην ημερίδα. Σας υπόσχομαι ότι θα ακούσετε σημαντικά πράγματα και θα έχουμε την ευκαιρία για μία ζωντανή, ανοικτή συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν στον τόπο μας, στη βάση φρέσκων ιδεών.


Με φιλικούς χαιρετισμούς,


Δημήτρης Καλιαμπάκος


Καθηγητής ΕΜΠ - Ιδρυτικό μέλος Φωνής Βουνώντων


Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος


«Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών»